Garra Rufa Nedir?

Avrupalı biyolog Heckel tarafından 1843 yılında tespit edilen Garra Rufa balıkları, yani bilinen adıyla doktor balıkları, cilt hastalıklarında ve özellikle sedef hastalığını önlemede en çok başvurulan tedavi yöntemlerinden bir tanesi olmuştur. Boyutları 3 cm ila 8 cm arasında değişen bu balıklar, vücuttaki ölü deri artıklarını temizleyerek cildi hastalıklardan arındırmaktadır. Ayrıca bu esnada balıklar masaj etkisi de yaratarak vücudu rahatlatmaktadır.

Türkiye’de “Kangal Balığı” olarak isimlendirilen bu balıkların dişleri bulunmamaktadır. Bu sebeple tedavi esnasında insan vücuduna herhangi bir şekilde zarar vermeleri söz konusu değildir. Doktor balıkların bu tedavi esnasında ölmüş deriyi yiyerek egzama, ayak kokusunu engellediği bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Yine masaj esnasında kan dolaşımı hızlandığından cildi güzelleştirmesi de kaçınılmaz bir durum. İlk kez Sivas’ta ortaya çıkan bu balıklar, zamanında köylüler tarafından amatör bir biçimde leğenlere koyularak kullanılmaktaydı.

37 derece sıcak suya kadar rahatça yaşamlarını sürdürebilen bu canlılar, diğer balık türlerinin hepsinden daha farklı özelliğe sahip olmasıyla biliniyor. Garra Rufa balıkları yalnızca ülkemizde değil İran, Irak, Suriye ve bazı uzak doğu ülkelerinde de görülmektedir. Çin’de Garra Rufa balıklarının bir benzeri olan Chinchin balığı mevcuttur. Bu balıklar tedavide kullanılmamaktadır zira erişkin hale geldiklerinde küçük de olsa dişleri çıkmaktadır. Kesin bir bilgi olmasa da bu bölgelere ülkemizden kaçak bir biçimde bu balıkların götürüldüğü düşünülmektedir.